En ny del av staden

Anrik historia

Ta Vårvik, till exempel. En gång i tiden var det platsen för en framgångsrik industri som satte Trollhättan på kartan. Stridsberg & Biörck, det var en tillverkare av sågblad, filar och hyvlar. Kända långt utanför landets gränser för sin exceptionella kvalitet. Precis det som man kan förvänta sig av något som producerats i Trollhättan.

Stridsberg och Biörk – En framgångsrik industri

I drygt hundra år formades specialstål till hett eftertraktade produkter. Livet var aktivt i fabriken och många trollhättebor hade en trygg inkomst här. Men som så många gånger förr ändrades både marknad och efterfrågan. I slutet av 1970-talet kom världen ikapp och förbi.

En yrkeskategori på Stridsberg och Biörck var dåtidens rockstjärnor inom sågbladstillverkarindustrin, nämligen de som hade hand om riktningen av bladen. Med millimeterprecision slog de ner hammaren på det roterande bladet och den så viktiga balansen i bladet var ett faktum.

Fabriken stängs 1990

När dörrarna till fabriken stängdes för gott 1990, gick ett företag i graven men något bestående lämnades ändå kvar. Ett starkt industri- och entreprenörsarv för kommande generationer att föra vidare och många vackra byggnader som också står kvar på området.