Vårviks första hyresgäst – Stilbyrån

Stilbyrån öppnar butik i Filfabriken på Vårvik som första hyresgäst. Ägaren Therese tycker att Vårviks miljöer och hållbarhetstänk matchar Stilbyrån på ett fint sätt. Den nyetablerade butiken slår upp portarna den 17 juni i samband med invigningen av nya Stridsbergsbron, då även visningen av stadsdelen Vårvik äger rum.

Therese Johansson, Stilbyrån.

”Autentisk kulturmiljö”

Therese Johansson har bedrivit verksamhet sedan 2010. Fram tills nu har Stilbyrån hållit till på annan ort. Senast i Öfvre fabriken på Nääs fabriksområde utanför Göteborg. Nääs fabriksbyggnader har liksom Vårvik en historisk koppling genom att de byggdes i början av 1900-talet och består av stora industribyggnader med höga fönster.

– Den här typen av miljö är viktig att bevara som vårt kulturarv, menar Therése.
Den unika miljön på Vårvik med historisk anknytning spelade en stor roll när Therese tog beslut om att hitta en ny etableringsplats för Stilbyrån, närmare Trollhättan.

– Jag letade efter en autentisk kulturmiljö och anmälde intresse så fort jag såg att det var ett gammalt fabriksområde som var på gång att utvecklas i Trollhättan.

Mycket ljus flödar in i lokalen.
Takfönster, sk. taklanterniner släpper också in mycket ljus,
Taklanterninerna utifrån.

Flyttar hem

Therese beslut att flytta butiken till Trollhättan beror också på att hon själv bor alldeles i närheten av Vårvik. Hon tycker det känns fantastiskt att enkelt kunna öppna butiken när någon svänger förbi och den bekvämlighet det medför i vardagen.

Therese har inte alltid arbetat med inredning på heltid, hon är egentligen utbildad ekonom i grunden och har arbetat i ett flertal branscher. Therese fick ett cancerbesked runt år 2019, vilket fick henne att inse att hon behövde göra stora förändringar i sitt liv. Hon kände att hon behövde bryta sig loss från sitt gamla liv och starta på nytt. Nu i efterhand upplever Therese att övergången ändå varit relativt enkel och att hon nu är på rätt plats, något som inte kändes så tidigare.

Stilbyrån är en konceptbutik som bjuder på upplevelser i butiken. Therése skapar miljöer för att inspirera till återbruk. Vid Nääs fabriker har Therese ordnat flera event ihop med de konstnärer och hantverkare som skapat de produkter hon säljer i Stilbyrån. Nu ser hon även fram emot att vara värdinna för kommande Stridsbergsrelaterade event.

Stilbyrån säljer allt från antikt till nutida begagnat. På Instagram går butiken under namnet @stilbyran. Therese handplockar och följer principen att sakerna får tala till henne. Allt handlar om att bidra till cirkularitet. Jag är noga med exempelvis materialval när jag söker efter begagnade produkter, säger Therese.

Gamla möbler får nytt liv hos Stilbyrån.
60-tal på Stridaberg och Biörck

Därför sneglar Stilbyrån även mot produktutveckling av framförallt möbler, men även tyger. Butiken säljer även samtida konst och hållbar design på kommission, vilket innebär att Therese säljer åt kreatörer. 

– Vi har till exempel flera keramiker och väggkonst i vårt galleri. Jag försöker välja objekt med uttryck som ligger i tiden, men som gärna sticker ut. Samtidigt inspireras jag mycket av de designers som skapar sådant som håller över tid, berättar Therese.

Som handen i handsken

Nu hoppas Therese att detta är vad Trollhätteborna har saknat och att de blir väl mottagna på Vårvik och i Trollhättan. Hon ser fram emot att Stilbyrån blir en del av det lokala utbudet inom konst och inredning i Trollhättan. Att Stilbyråns etablering är viktig för den nya stadsdelen Vårvik är något som Viktor Johansson affärsutvecklingschef på Kraftstaden, håller med om:

– Stilbyrån passar in som handen i handsken på Vårvik. Inredningsdetaljer med karaktär från förr kombinerat med hållbar design och kreativa uttryck gör att områdets profilering stärks ytterligare. En viktig pusselbit som bidrar positivt till stadsdelens attraktionskraft.

Therese har även planer på att bjuda in till kreativa kurser där man kan lära sig om återbruk eller att kunna erbjuda kursdeltagare att stå vid staffli och måla i Filfabriken. Men kurserna är framförallt tänkta att ge inspiration till ett hållbart levnadssätt. 

”Nu väntar vi bara på att hela filfabriken ska fyllas av fler verksamheter och framförallt kunder.”

– Therese Johansson

Stilbyrån slår upp sina portar den 17 juni i år i samband med invigningen av Stridsbergsbron och visning av stadsdelen Vårvik. 

– Det är riktigt kul att Stilbyrån flyttar in i Filfabriken. Stilbyråns blandning av återbruk, vintage och noggrant utvald design är ett koncept som går hand i hand med Vårviks hållbarhetsfokus. Härligt att Filfabriken redan till sommaren får sin första hyresgäst och fylls med liv och rörelse, säger Malin Nyberg, stadsdelsutvecklingschef på Trollhättan Exploatering.