Människorna bakom bygget

I ett försök att visa upp människorna bakom det monumentala arbete som just nu sker på Vårvik har vi beslutat oss för att presentera en rad intervjuer med personer från alla möjliga olika arbetsområden. Detta för att måla en bild av vilken enorm kompetens som krävs för att ett projekt som Vårvik ska kunna bli verklighet.

Jag möter upp Anders i den gamla kontorsbyggnaden på plats på Vårvik en blåsig och kall januariförmiddag och vi hälsar lite tafatt som man gör så här i pandemitider. Anders är Trollhättebo i grunden och växte upp och gick i skolan här. Idag bor han hans familj på en släktgård lite utanför stan. När jag frågar om hans yrkesliv blir det tydligt att jag har en, inom branschen, erfaren person framför mig. ”Jag började på NCC -89 och jobbade där mig uppåt ifrån grunden. Omkring millennieskiftet provade jag mina vingar på annat håll men jag kom tillbaka till NCC och nu har jag arbetat som platschef i 10 år.”  

Anders roll på Vårvik går mångt och mycket ut på att vara en lagspelare som för alla andra framåt. Som en mänsklig sambandscentral ser Anders till att alla berörda får den information de behöver när de behöver den. Han delger info, tar emot input, lyfter och löser problem och har övergripande ansvar för allt som sker utomhus på Vårvik. När jag frågar om den typen av ansvar inte skrämmer honom ler han lite. ”Nja, det kan jag väl inte säga. Inte längre. Jag har lång erfarenhet och så litar jag helhjärtat på mina medarbetares kompetens. Jag har inga illusioner om att det här är mitt projekt, det är ett gemensamt arbete som hade varit omöjligt utan våra olika kunskaper.”

Anders beskriver kvartersstrukturen.

Självklart kan vi inte låta bli att prata lite om framtiden. Jag frågar Anders om hans förväntningar för framtiden, hur ser han på exploateringen av Vårvik? ”Jag hoppas och tror verkligen att detta ska bli hela Trollhättans stadsdel. En öppen och välkomnande plats med utrymme för unga som gamla, för de som vill jobba och de som vill bo. Jag vill att Vårvik ska bli en reflektion av Trollhättans alla invånare.” När det kommer till den mer närliggande framtiden, tiden på själva bygget vill Anders än en gång lyfta sina kollegor ”Vi har en stor gemenskap, tillit och sammanhållning här. Folk är engagerade och det finns hjärta bakom det arbete som man genomför.”

Att hitta ett par mer engagerade, lokalt förankrade och erfarna händer att överlämna ansvaret för Vårviks utomhusmiljö i hade varit en utmaning. Precis som Anders är vi rörande överens om att sammanstrålningen av bred kompetens är det ultimata receptet för framgång.