Efter ett par turer fram och tillbaka har David Svenssons konstverk Lanterna nu monterats på sin slutgiltiga plats på Stridsbergstorget. Det sex meter höga verket i härdat stål ståtar med sju olikfärgade glasglober som bjuder på en lika vacker ljusshow dag som natt då globerna är upplysta inifrån.
Med inspiration från platsen
Tillverkningen av Stridsbergstorgets och hela Vårviks mest centrala konstverk, Lanterna har varit lång och komplicerad. Spetskompetens från olika delar av landet har varit med och skapat detta pampiga och spektakulära verk. Nu, efter en del problem med globstorlek, krossäkring och montage står det så äntligen där, i Stridsbergstorgets nordöstra hörn och imponerar med både höjd, design, konstruktion och färgprakt.
Långt innan glaset började smältas och stålet lackerades investerade konstnären David Svensson mycket tid på att förstå och knyta an till Vårvik och den historia som finns här. Influenserna och inspirationen finns i material, former, färger och i hantverkshistorien i sig. Lanterna som består av ett ”nav” och ett hjul som refererar till det imponerande svänghjulet i Martinverket.
Utöver svänghjulet så återkommer cirkelformen på flera platser på Vårvik, i industribyggnadernas valv, fasader och vackra fönsterornamentik, i slipstenarnas form, i det cirkulära sågbladen och i älvens virvlande vatten.
Konstverkets skala är anpassad efter torget och framförallt lindalléns och filfabrikens höjd. Allt för att det ska finnas harmoni mellan konstverket och dess omgivning. Verket ska både sticka ut och samspela med platsen och dess arkitektur. ”Jag tänker mig att konstverket genom att också tillföra det oväntade och fördjupa områdets komplexitet både kommer att hämta och ge näring åt platsen”, säger David Svensson. ”För mig är det viktigt att verket har ett högt konstnärligt egenvärde, att konstverket har en påtaglig integritet och bär på en självständighet samtidigt som verket sätter fokus på sin omgivning”, fortsätter han.
Har fångat en himmel
Glasgloberna symboliserar ljuset och himlens skiftande färgnyanser. Från tidigt gryning en gråmulen höstdag, en skymning, en natthimmel i månljus, en
soluppgång, en klarblå himmel och en solnedgång. Alla glober är också försedda med separat belysning, så oavsett tid på dygnet ska betraktaren kunna njuta av verkets vackra och klara färger.
Nu är förhoppningen att Lanterna, vid sidan om att vara ett vackert konstverk, också blir en identitetsskapande samlingsplats på Vårvik.
Konstprogrammet
Vårvik har ett konstprogram som utgår från helhetsperspektivet, med en gemensam tanke som ska inkludera hela stadsdelen. Tanken med programmet är att bana väg för den typ konst som lyfter totalupplevelsen av Vårvik, både för boende och besökare.
Trollhättans Stad arbetar utifrån styrdokumentet ”Offentlig miljö som konstform – Fyrbodals-modellen”. Nyckelord i modellen är delaktighet, identitet, inspiration, mötesplats, rörelse, skönhet, tillgänglighet, trivsel, trygghet och överraskning.