Filfabriken – en kronjuvel som skiner på nytt

Den u-formade fabriken var i riktigt dåligt skick när renoveringen startade. Det västra hörnet hade så stora sättningar att väggarna fick plockas ner, tegelsten för tegelsten. Hela grunden och fönstersmygarna har nu pålats  och man har murat om hela hörnet. De trasiga tegelstenarna på fasaden har bytts ut, och nya, svarta fogar bryter av mot det varmröda teglet. Den gamla fabriken har fått liv på nytt.

Det nymurade västra hörnet.

En byggnad av sin tid

Den gamla Filfabriken byggdes 1909 och är strategiskt placerad utmed järnvägen, vilket är anledningen till dess omsorgsfullt dekorerade tegelfasad. Tidigare inhystes här lager, packbod, plåtförråd, samt en snickeriavdelning liksom ett filhuggeri. På byggnadens fasad annonserades: “Stridsberg & Biörck”, söderut under storhetstiden. 

Byggnaden har ett historiskt värde av sin tid, eftersom den skildrar utvecklingen av en rationell fabrik från sågtandade tak till lanterintak.  Eftersom lysrör fick sitt stora genombrott först på 1940- och 50-talen var det dessförinnan viktigt att få in dagsljus i fabrikerna. De stora, spröjsade fönstren i Filfabriken blev lösningen på problemet. Något som arbetarna i fabriken säkert hade nytta av.

Foto: Margareta Hallin, 1980.

Bevara och återskapa

Filfabriken har en traditionell utformning i tegel och är byggd i nationalromantisk stil. Byggnadens exteriöra fasader har en dekorativ mönstermurning med tandsnitt som markerar takgesimsen. Kring fönstren finns mönstermurade rundbågar. Fasaderna är rytmiskt avdelade genom stödpelare vilka bär upp de stora hallarna. Byggnaden, med sina stora, rundbågade järnfönster, tillsammans  med frontespis, stävpelare och fastighetens ålder har sammantaget bidragit till att man velat bevara den.

Filfabriken är därför en av flera byggnader som är skyddade mot rivning, det enligt Länstyrelsens beslut och bestämmelser. Man har beslutat att värdefulla byggnadsverk som industribyggnaderna på Vårvik inte ska rivas. Bestämmelserna som gäller för Filfabriken innebär att i första hand bevara byggnaden, restaurera och i delar återskapa så som det byggdes för ca 100 år sedan.

Taklanterniner släpper in dagsljus.

Nu pågår en omfattande renovering av Filfabriken. Ytterväggarna restaureras utan isolering och de gamla fönstren i gjutjärn får inte ersättas med moderna fönster, i enlighet med dåtidens byggnadsstandard helt enkelt. Samtliga är faktorer som påverkar energiförbrukningen i Filfabriken. För att möta dessa förutsättningar har det gjorts energieffektiviseringar som att isolera tak, bottenplatta och golv. Gjutjärnsfönsterna har fått isolerglas och dessutom ska en kostnadseffektiv och klimatsmart fjärrvärmelösning i kombination med ett väl tilltaget radiatorsystem installeras. 

den gamla entrégatan – nu omdöpt till Sliparegränd. Målsättningen är att lokal ett och två ska vara klara till broinvigningen i början av sommaren.

– Det ska verkligen bli roligt att få släppa in folk i Filfabriken efter all restaurering som har gjorts här, säger Tobias Björk, projektledare på Kraftstaden.

Tobias berättar också att det är flexibla lokaler som har många användningsområden för event, butiker, hantverk medmera.

Nyputsade fönstersmygar.
Härligt ljusinsläpp via lanterniner.